ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
4
dagar
1
2
timmar
0
9
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Sammanfattning Symposium 2010

 

Här är årets föreläsare samlade efter avslut av årets Symposium 2010 i Norrköping
Från vänster Bengt Ydebäck (arrangör,Tropikföreningen ALBA), Stephen Spawls (England), Andreas Gumprecht (Tyskland), Daniel Bennett (England) och Anders Wahlström (arrangör, The Boa Group).

Sammanfattning av SYMPOSIUM 2010  

Så har det gått av stapeln igen. Nu för den nittonde gången. Nästa år 2011 är det 20-års jubileum. Jag tyckte att vi hade ett bra startfält även i år. Daniel Bennet, en världsauktoritet på varaner; Andreas Gumprech, en världsauktoritet på Sydostasiens palmhuggormar samt Stephen Spawls, en världsauktoritet på Östafrikas herpetofauna. Kan det bli mer intressant?

Satte mig i bilen, för att åka till Arlanda och hämta två föredragshållare. Daniel Bennett och Andreas Gumprecht. De skulle komma med ungefär en timmes mellanrum. När jag satte mig i bilen, så tänkte jag att så här lugnt var det längesedan det har känts. Jag hade haft mailkontakt med alla föredragshållare helgen innan Symposiumet, och allt var lugnt. Biljetterna var skickade för länge sedan och de hade alla fått dem. Kom till Arlanda tio minuter i ett på fredagen och Daniel skulle landa tio över. Helt perfekt. Parkerade bilen och kom in i terminalen. Planet, med Daniel ombord, landade fem över ett. Det gick ett tag och sedan ringde min mobil. Den första tanken som slog mig var att jag hade missat Daniel, att han hade kommit ut genom tullen redan och jag hade inte sett honom. Vi har träffats förut men det var många år sedan. Men jag hade inte missat honom. Han ringde från England. Han hade missat flyget. Senare berättade han att han skrivit ut biljetterna i Filippinerna och bara fått med halva biljetten. Eftersom den var på svenska så trodde han att den tid han såg på biljetten var avgångstiden. Tyvärr så var det inte avgångstiden utan ankomsttiden han sett. Daniel var kvar i England. Hur löser vi detta? Jag berättade att han kanske kunde ta ett senare flyg till Skavsta och jag kunde hämta honom där! Stephen Spawls kommer dit halv tolv i natt och då kommer jag att hämta honom där. Daniel skulle kolla på andra möjligheter och återkomma senare.

Ungefär en timme senare hade han löst det genom att hans dotter skulle köra honom till en annan flygplats och sedan skulle han komma till Skavsta klockan 22:00. Helt OK. Hans dotter fick åka en liten tur på fyra timmar. Två åt vardera hållet. Men han löste det. Helt perfekt.

Andreas Gumprecht landade och vi åkte ner till Norrköping. Väl nere i Norrköping så gick Benka, jag och Andreas, ut och åt var traditionella middag. Daniel skulle komma senare och det skulle även Stephen.

Så började lördagsmorgonen, med de sedvanliga rutinerna, frukostförberedelser för de deltagare som redan kommit ner och iordningställandet av föreläsningssalen. Dessutom var det mycket arbete runt försäljningen. Vi samlades vid 7-tiden och började med förberedelserna. Föreläsarna hämtade jag på hotellet vid halv nio. Detta för att de skulle hinna göra sina förberedelser på plats innan vi började föreläsningarna.

Kvart i tio, efter det att jag hade tagit till orda och hälsat alla välkomna, så intog Daniel Bennet scenen i föreläsningsrummet på Borgen. Borgen är ett danspalats som vi har haft förmånen att hålla till på under ett par år. Tyvärr så brann den ner för ett antal år sedan, men nu har de byggt upp den igen och vi har nu varit här för andra året i rad.

Daniel kom och började prata om de fruktätande varanerna i Filippinerna. Ett mycket intressant föredrag med många intressanta bilder. Han visade bilder och även en kort film om hur de juvenila varanerna ”lär” sig att äta jackfruit. Inte helt lätt, visade det sig. Daniel ger mycket av sig själv och är en suverän föredragshållare. Mycket skratt och mycket kunskap delgav han oss som var där. Alla, cirka 80, deltagare uppskattade detta föredrag mycket.

Nästa föredrag höll Stephen Spawls. Han har verkat i 40 år i Afrika och det han inte kan om Afrikas herpetofauna är nästan inte värt att veta. Han använde sig av den gamla hederliga metoden. Han använde dia-bilder. Han hade så mycket bilder, så han tyckte det skulle ta för lång tid att skanna in dem i en dator. Stephen var en mycket intressant föreläsare. Han berättade om sitt liv bland de afrikanska reptilerna. Hur man kan bli ormbiten på fler sett, bland annat saknar han ett pekfinger efter ett pufforms-bett.

Sedan var det lunch och efter det var det EXPO. Många försäljare och ännu fler gäster gjorde att det var att bra arrangemang och alla som man pratade med verkade nöjda.

Halv fyra så var det dags för den traditionella äppelpajen med vaniljsås. Ett mycket uppskattad återkommande inslag under Symposiumet. Det mesta skiljer sig lite åt varje år men äppelpajen består.

Efter äppelpajen så intog den tredje föreläsaren scenen. Andreas Gumprecht ändrade sitt föredrag och började prata om hur det är att vara fältherpetolog i Sydostasien. Han påvisade sina erfarenheter om den herpetofaunan med otroligt bra bilder och eftersom han åker till Sydostasien flera gånger om året så har han stora kunskaper som han gärna delger andra intresserade.  Ser fram emot att få se och höra mer av alla tre, kändes det som.

Daniel Bennet var den förste som återkom. Han pratade om ett bevarandeprojekt på en ö, som heter Polillo. Den har en liten del filippinsk urskog, som man har räddat och om detta berättade han. Alla svårigheter och glädjeämnen som han mötte under de tio år han ansvarade för projektet.

Kvällens sista föredrag var Andreas Gumprecht som återkom. Han berättade om hur man lyckas lura sin familj till en ö, som har stora bandvaraner och hur man lyckas övernatta på en ö där turister normalt inte får övernatta. Imponerande bilder på imponerande djur. Varan-intresserade deltagare måste ha fått sina behov tillgodosedda under den här dagen.

Lördagskvällen tillbringades på Strömvillan. Där fick vi äran att se och lyssna på ett föredrag om Afrikas andra vild-djur. Stephen berättade anekdoter om andra djur än reptilerna. Kul och roligt. Stephen är en underhållande föredraghållare. Sedan vidtog den sedvanliga middagen med dryck. Vid 23-tiden avslutades middagen och många fortsatte till Highlander, för att prata mer över en kall öl.

Söndagsmorgonen är alltid lika spännande. Hur många kommer till det första föredraget. Blev det sent för många, eller?

De flesta kom till det första föredraget och eftersom vi under söndagen var på Strömvillan, så blir det lite fler raster och drickpauser. Det såldes mycket läsk under söndagen. Först ut på söndagen var Andreas Gumprecht. Han höll ett mycket speciellt föredrag: Den svartfläckiga paddan, Bufo melanostictus, nästa stora område inom terrariehobbyn? Han började prata om avel och uppfödning, hur man har byggt stora uppfödningsanläggningar både i Sydostasien och i USA (Florida), för att kunna försörja den amerikanska och europeiska marknaden med djur, när efterfrågan nu kommer att öka. Han visade bilder på en hel del fantastiska färgmorfer av den här paddan. Hade vi som lyssnat varit mycket uppmärksamma, så hade vi kanske sett det han verkligen visade oss. Han hade använt ett fåtal olika bilder, som han hade vänt på och färglagt via datorn. Dessutom hade han namngett alla dessa morfer. WOW hördes det då och då när han visade morferna, men han avslöjade allt mot slutet och sa att det från början var ett första aprilskämt, på ett möte med DGHT. DGHT är den tyska herpetologiska föreningen. Det blev en hel del skratt, när han avslöjade allt.

Efter en kort bensträckare, intog Stephen Spawls scenen. Han visade återigen häftiga bilder, nu på den afrikanska reptilfaunan. Han redogjorde för den intressanta reptilfaunan som finns där.

Nu blev det en kort bensträckare igen, men nu med fika. Därefter kom Daniel in på scenen och pratade om stäppvaranen. Han informerade oss om hur vi borde sköta dessa fantastiska ödlor och hur vi inte skall göra. Tyvärr, så är det väl på det felaktiga sättet vi sköter dem. Det är inte många som har lyckats föda upp dem i fångenskap och efter att ha lyssnat på honom, så förstod vi alla varför. Trots att det är en vanlig ödla i fångenskap och att den tål felaktig skötsel, så blev de flesta inte gamla i fångenskap.  

Årets sista föredrag höll Stephen Spawls. Han pratade om Nordöstra Afrikas herpetofauna. Ett område han har bott i i tolv år. Han arbetade som lärare där. Det fanns en hel del tid att leta reptiler, men det var inte alltid så enkelt, då det har varit inbördeskrig i Etiopien. Det har sina risker att vistas ute i naturen, vilket han berättade om tillsammans med bilder som visade mer.

Här avslutades årets evenemang. Föredragshållarna avtackades med sedvanliga och mycket uppskattade presenter.

Det är synd att det inte kommer fler deltagare. Vi hoppas dock att det kommer massor av deltagare till nästa år. Året vi firar 20-års jubileum. Föredragshållarna är klara, nu väntar vi på anstormningen av intresserade deltagare. Tack för årets fantastiska evenemang, så ses vi 2011. För tjugonde gången.

 

Anders Wahlström

Boagroup och ALBA

 

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more