ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
4
dagar
1
2
timmar
0
9
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Sammanfattning Symposium 2009

 

Här är årets föreläsare samlade efter avslut av årets Symposium 2009 i Norrköping
Från vänster Bengt Ydebäck (Tropikföreningen ALBA), Bernard Devaux (Frankrike), Johan De Smedt (Tyskland), Mirko Barts (Tyskland), Petter Albinsson (Sverige), Mattias Almqvist (Sverige) och Anders Wahlström (The Boa Group).

En kort sammanfattning runt SYMPOSIUM 2009. 

    Då har det gått ett år igen. Tiden går fort när man har roligt. Det är alltid lika roligt att planera Symposiumet. Så fort det förra var avslutat tar planeringen för nästa vid.

 

Dagarna innan Symposiumet är alltid nervösa. Har vi missat något? Är en av de tankar som far igenom huvudet. Hade haft mailkontakt med samtliga föreläsare helgen innan Symposiumet. Onsdagen före Symposiumet gjorde jag klart med Freek om att han skulle hämtas på fredagen. dagen innan. På torsdagseftermiddagen fick jag ett mail av honom, där han förklarade att hans mor hade fått en kraftig stroke och läkarna visste inte om hon skulle klara helgen. Han kan inte komma till årets symposium. En lätt panik uppstod direkt. Jag har ingen ersättare för all var så välpreparerat som det bara kunde bli.

 

Slängde mig på telefonen och började leta föredragshållare. Tre föredrag skulle jag behöva ordna. Det är inte så lätt att hitta någon, som med två dagars varsel hinner förbereda ett eller flera föredrag. Provade ett flertal säkra och mycket duktiga föredragshållare som har räddat mig tidigare, men då med en bättre tidsmarginal. Då dessa var upptagna med olika saker så började paniken komma. Fick tag på två räddande änglar. En ställde upp direkt och kunde hålla tre föredrag. Det var Petter Albinsson. Problemet var att han var i Stockholm och bilderna låg hemma i Skåne. Han kanske kunde lösa detta. Efter ett antal telefonsamtal mellan honom och mig så kunde detta dock inte lösa sig. Men Petter hade i alla fall en annan möjlighet att hålla ett föredrag om östra Turkiet. Bilder han kunde komma åt med datorn. Jag blev överlycklig. Petter hade funderat en del under natten till fredagen. Han hade lite andra förslag. Ett av dem var Mattias Almqvist. Fick tag på honom på fredagsförmiddagen. Han ville fundera en till två timmar. Jag var lätt stressad. Kanske skulle jag hålla ett föredrag? Mattias svarade ja. Han skulle kunna hålla ett föredrag om hans fyra resor till Sydafrika. Detta samtal räddade min helg till stor del. TACK SÅ JÄTTEMYCKET, grabbar. Väl nere i Norrköping så fick Benka lägga om föredragen och trycka nya program. Han hann med detta också.

 

I år hade vi hittat tillbaka till Borgen. Vi var här tidigare, men det brann ner för ett antal år sedan. Men som sagt, nu är vi tillbaka. Expot har vi också i dessa lokaler. Symposiumet hade ett antal jätteintressanta föredragshållare förutom Petter och Mattias. Dessa var Johan De Smedt, Mirko Barts samt Bernard Devaux. Första gången på dessa 18 år som vi har arrangerat detta evenemang, som vi hade besök från Frankrike.

 

Först ut var Johan De Smedt. Han är en mycket bra föredragshållare och han kan verkligen sitt ämnesområde. Han pratade viperor i ungefär en timme. Han visade bilder som han verkligen hade letat efter, när han skrev sin bok om viperor. Den kan verkligen rekommenderas för den som gillar viperor. Han pratade om släktet vipera i stort, framför allt de arter som lever i Europa. Vi 45 som var i lokalen på Borgen, satt som spikade och lyssnade på den information Johan delgav oss.

 

Nästa talare som skulle delge oss något var Bernard Devaux. Han startade SOPTOM i slutet på 1980-talet och är en världsauktoritet på sköldpaddor. Han LÄSTE innantill hela föredraget, då hans engelska inte var så bra. Han pratade om hur arbetet med att rädda den franska sköldpaddan, Testudo hermanni hermanni, går till. Ett spännande föredrag för den insatte, men kanske inte för den som inte håller sköldpaddor.

Lunch blev nästa punkt på dagordningen. Därefter var det expo. Expot pågick i fyra timmar. Och det verkade som om alla var relativt nöjda. Även om det var många burkvändare, och inte så mycket handel.

 

Vid femtontiden dök den årligen återkommande äppelpajen fram. Detta med vaniljsås, naturligtvis. Den tog slut i en rasande fart. Gott, gottigottgott…….

 

Sedan tog Petter Albinsson till orda och gav en mycket intressant föreläsning om östra Turkiet. Många minnen dök upp hos oss äldre herpetologer, som varit där. Det var nästan som om jag hade sett en del av områdena tidigare. Sett samma stenar och till och med samma reptiler??? Återigen, ett jättetack till Petter.

 

Nästa föredragshållare var Mattias Almqvist. Han visade prov på att vara en bra fotograf och han hade dessutom hittat en hel del intressanta reptiler. Båda dessa herrar kan få återkomma fler gånger som föredragshållare.

 

Det sista föredraget på Borgen höll Johan De Smedt. Han fortsatte att trollbinda oss allihopa med sina kunskaper om de olika undersläktena inom släktet vipera. Underhållande, kunnig och mycket seriös i sina föredrag. Detta föredrag avslutade föredragen på Borgen, för i år. Då vi endast var 45 betalande till Symposiumet, så flyttade vi söndagens föredrag till Strömvillan.

 

Lördagsmiddagen arrangerades även den på Strömvillan. Det kändes som om alla 45 kom till kvällsarrangemanget också. Där hade vi, som vanligt, ett kortare föredrag. Denna gång höll Mirko Barts föredraget. Han visade bilder och beskrev en helt nybeskriven gecko från Angola. På latin heter den Afrogecko plumicaudus. Första bilden han visade på denna art var en bild där svansen inte syntes. När han sedan visade svansen så gick ett stort sus genom föreläsningssalen. Svansen var full med mjuka taggar. Om man översätter artnamnet till svenska, så kommer den att heta Fjädersvansad Gecko. Han visade bilder, på både habitatet, men även på hur man håller dem i terrarier. Han har redan lyckats kläcka fram ungar av arten. En tolv centimeter lång, hur häftig som helst, gecko. Därefter blev det mat och dryck. Jag hade under dagen lyckats sälja tvåhundra lotter. Dessa hade vi dragning på under middagen. Vinnarna, de lyckliga, vann böcker av Mirko Barts samt Bernard Devaux och dessutom vann de några symposietröjor.

 

Vid elvatiden på kvällen avslutades festligheterna på Strömvillan. En del drog som vanligt vidare till Highlander Inn. En trevlig och gemytlig kväll i trevliga herpetologers sällskap.

Då vi endast hade lyckats med att få två ersättningsföredrag så blev det sovmorgon för deltagarna. Vi började först tio i tio på söndag morgon.

 

Den första föredragshållaren på söndagsmorgonen var Johan De Smedt. Han avslutade sin föreläsningsserie, med ett mycket intressant föredrag om Vipera aspis. Han visade på samtliga underarter och även de färgmorfer som finns, naturligt. Johan är mycket välkommen tillbaka vid ett annat symposium i Norrköping.

 

Mirko Barts tog sedan till orda. Han höll ett lite längre föredrag som han kallat Namibias juveler. Han vet vad han pratar om. Han har sysslat med dessa geckon i många år och han har varit i dessa områden fjorton gånger. Han visade fantastisk natur samt otroliga reptiler. Han hade mycket att delge oss.

 

Söndagens sista föreläsning höll Bernard Devaux. Han pratade om två arter och på vilket sätt SOPTOM arbetade med att förhindra att dessa djur inte skall utrotas. De arter han pratade om var den afrikanska sporrsköldpaddan, Centrochelys sulcata samt den mycket hotade Astrochelys radiata från Madagaskar.

 

Efter denna föreläsning tackade undertecknad samt Benka, alla som kommit till årets evenemang och hoppas att vi ses nästa år igen. Då hoppas jag att fler kommer och att vi nästa år, den nittonde gången, som detta symposium går av stapeln, kan trygga upp så att det blir många gånger till, som vi kan ses i Norrköping.

 

Anders Wahlström

THE BOA-GROUP

 

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more