ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
4
dagar
1
2
timmar
0
8
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Sammanfattning Symposium 2012

 

Här är årets föreläsare samlade efter avslut av årets Symposium 2012 i Norrköping
Från vänster Bengt Ydebäck (arrangör,Tropikföreningen ALBA) ), Ralf Mössle (Tyskland), André Koch (Tyskland), Patrik Blomsten (Sverige), Thomas Klesius (Tyskland) och Anders Wahlström (arrangör, The Boa Group).

Vi som ordnade Symposiumet tackar och bockar, för en fantastisk helg. Tack alla ni som kom och gjorde helgen till det den blev. Årets deltagare uppgick till 70st.

Sammanfattning av SYMPOSIUM 2012  

Så, då har ytterligare ett år gått och äntligen kommer alla till Norrköping. Ett år av planering, inbjudningar till föredragshållare samt även då avslag från inbjudna föredraghållare. Bredden på föredragshållarna var bra och jag såg fram emot detta, det 21:a två dagars Symposiumet i Norrköping.

Efter att ha hämtat tre av föredragshållarna på Arlanda under fredagseftermiddagen och sedan åkt till Norrköping, så var det dags för den sedvanliga middagen med de föredragshållare som kommit. Patrik Blomsten hann inte ner till den, men han kom till hotellet lite senare. Vi åt på samma restaurant som vi hade kvällsarrangemanget på förra året: La Uva. Maten var mycket god och vi lärde känna varandra lite mer. Förutom de tre tyska föredragshållarna så var Anders Wahlström med samt Bengt Ydebäck, vilken vi inte skulle klara oss utan, när det gäller det praktiska…

Symposiumet hölls på Borgen och vi startade på lördagsmorgonen med André Koch. Han är en tysk forskare som studerar varanerna i den asiatiska delen av världen. Hans första föreläsning handlade om bandvaranerna i Sydostasien, framför allt om de som levde i Filippinerna. Titeln på föredraget var: ”Sydostasiens bandvaraner (Varanus salvator). Ett välkänt och högt utnyttjat artkomplex med många ansikten”. Han har beskrivit nya arter samt underarter. Ett mycket intressant föredrag med fantastiska bilder. Där han förutom att redovisa skillnaderna mellan de olika populationerna, arterna samt underarterna, påvisade hur många skinn som exporteras från sydostasien till textilindustrin i den övriga delen av världen.  Efter den starten tog vi en kort bensträckare innan nästa föredragshållare tog till orda, Thomas Klesius. Han kommer från Tyskland och har ett stort intresse för snokar. Detta intresse gjorde att han höll ett föredrag, fördelade på två delar, som handlade om ”Råttsnokaras värld – Råttsnokar från hela världen”. Han visade bilder och beskrev en hel mängd data om dessa djur. Det var ytterligheter som till exempel största och minsta, men även en hel del artspecifika data. Det andra föredraget handlade i slutet om tre arter som han ville redogöra lite mer runt.

Mellan Thomas båda föredrag, så var det som vanligt ALBA´s Expo. Som lockade en hel del folk. Min bild var att djurutbudet hade minskat lite medan tillbehörsdelen hade ökat ut. Halv fyra var det så dag för den traditionella äppelpajen med vaniljsås, vilket är ett uppskattat inslag. Vi har haft äppelpaj med vaniljsås varje år också. Sedan tog Thomas till orda och fortsatte med råttsnoksföredragets andra del.

Efter Thomas hade pratat klart, så kom då den ända svenska representanten på årets symposium, Patrik Blomsten. Han höll föredraget: ”Lite om den spräckliga skallerormen, Crotalus mitchelli pyrrhus”. Alla som känner Patrik vet att han är en superbra föredragshållare, så även denna gång. Han höll ett faktaspäckat, underhållande och intressant föredrag med vackra bilder, om denna underart. Och som han även avslutade föredraget med att säga: Det är lätt att samla på sig många av dessa djur, då det finns många olika naturliga färgvarianter. Vi som lyssnade höll med honom utan problem efter att ha sett och lyssnat på Patrik.

 

Sist ut på lördagskvällen var Ralf Mössle. Ralf har ett stort intresse med betoning på stort. Han håller och avlar jätteormar. Hans första föredrag hette: ”Hållande och avel av världens största orm-art, den gröna anakondan (Eunectes murinus). Han beskrev hur han håller dessa och hur han har förökat dem. Han tog bort vissa myter också. Bland annat, genom sina egna erfarenheter, av dessa stora djur, mena att de inte är aggressiva. Alla han har är lätthanterliga. Han betonade även betydelsen av att ha en miljö som är hållbar, då de blir relativt tunga. Gömställen var mycket viktiga. Vattenbaljorna, han hade två, måste vara lätta att göra rena. Hans erfarenheter var dock att anakondorna hellre låg i smutsigt vatten än i rent vatten, om de kunde välja.

Efter detta intressanta föredrag, så bar det av till den årliga middagen. Den här gången var vi på La Uva. D.v.s. samma ställe som förra året. Vi samlades och satte oss och småpratade med andra deltagare innan det var dags för ”underhållningen”. Vi gjorde som förra året och hade en typ av talkshow, där alla föredragshållarna fick svara på diverse frågor från den ansvarige Anders Wahlström samt från alla de andra som var där. Detta pågick i cirka en halvtimme. Sedan var det dags för middagen. Maten var mycket god, men den räckte väl inte fullt ut. Det var synd, annars tror jag att alla var mycket nöjda, med kvällen, när vi stängde 23:00. Många följde sin vanliga tradition här i Norrköping och gick till Highlander. Puben, inte så långt från hotellet.  

Sedan var det dags för söndagen. Som tur för oss var att Borgen inte var uthyrd under lördagskvällen, så vi kunde fortsätta vara där även på söndagen. Först ut var André Koch. Hans föredrag: ”En historia med häpnadsveckande upptäckter – varaner inom Varanus indicus-komplexet”. Även här tog André oss med ut i Sydostasiens övärld. Här har han studerat detta art-komplex och kommit fram till att det finns endemiska arter som lever på dessa öar, som morfologiskt skiljer sig från nominatrasen på flera sätt. André höll ett mycket intressant och lärorikt föredrag.

 

Söndagens andra föredrag höll Ralf Mössle. Den här gången pratade han om nätpytonormen: ”Några tankar runt hållande, tillväxt samt påstådda rekord-ormar av arten nätpyton (Broghammerus reticulatus)”. Han visade hur han håller dessa djur och hur han får dem att föröka sig i fångenskap. Hans personliga erfarenheter var att denna art var mycket värre att hantera än anakondan. Hans honor var mycket svårhanterliga och han kallade en av dem för ett monster, på grund av svårigheten att hantera. Dock var hans nätpyton tyngre än hans anakondor. Hans största hane vägde över 100 kg, och var cirka 6 meter lång. En av frågorna som publiken hade var om det inte var dyrt att ha såna stora djur, när det gäller fodret, men i närheten av där Ralf bodde fanns det många grisuppfödare och där kunde han köpa billigt foder.

Årets näst sista föredrag höll Thomas Klesius. Den här gången höll han ett föredrag som hette: ”Huggormssnoken (Natrix maura). Biologi, hållande samt avel av Europas minsta vattensnok”. Här fördjupande han sig i det mesta som handlade om huggormssnoken. Ett mycket informativt och intressant föredrag. Thomas föredrag var lättsamt med många bra bilder.

 

Nu blev det dags för årets sista föredrag. André Koch höll sitt sista föredrag med titeln: ”Amfibier och reptiler i Sulawesi, Indonesien. En underskattad mångfald i en dynamisk omgivning”. Han hade under fyra resor till Sulawesi, besökt olika delar av ön och fått se en hel del av Sulawesis amfibie- och reptil-värld. Här finns en ö som ligger mellan Australien med dess fauna samt den indonesiska ö-världens fauna. Sulawesi är en så kallad biologisk Hotspot, på grund av dess läge. Han visade bilder på mängder av intressanta djur. André´s föredrag blev en bra avslutning på en fantastisk helg. Efter föredraget blev det den sedvanliga avtackningen.

Jag hoppas att alla, cirka 80 deltagare, var lika nöjda som jag och ALBA över denna mycket lyckade och trevliga helg och som vanligt hoppas jag att vi ses igen nästa år på SYMPOSIUM 2013.

Tack för att ni kommer till Symposiumet, det är det som gör att det är värt att fortsätta att ordna detta evenemang.

 

Anders Wahlström

 

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more