ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
4
dagar
1
2
timmar
0
9
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Sammanfattning Symposium 2011

 

Här är årets föreläsare samlade efter avslut av årets Symposium 2011 i Norrköping
Från vänster Anders Wahlström (arrangör, The Boa Group)., David Williams (Papya Nya Guinea), Mark O´Shea (England), Wolfgang Wuster(England) och Bengt Ydebäck (arrangör,Tropikföreningen ALBA)

Sammanfattning av SYMPOSIUM 2011  

Vi som ordnade Symposiumet tackar och bockar, för en fantastisk helg. Tack alla ni som kom och gjorde helgen till det den blev. Det kändes som om det vända, nu när antalet deltagare gick upp till 104 st. Dessutom kom det 5 personer till på söndagen. De missade faktiskt en hel del, men de kanske kommer nästa år, för då är vi tillbaks med nya friska tag. Boka redan nu in den andra helgen i november, den 10:e och 11:e, närmare bestämt.

Till årets symposium hade vi bjudit in Mark O’Shea, Wolfgang Wuster samt David Williams. Både Mark och Wolfgang har varit här tidigare. Mark dessutom två gånger. Det kändes hur lugnt som helst på fredagen, då jag skulle hämta alla tre föredragshållarna på Arlanda. Planeringen var att Mark skulle komma först. Han skulle landa 12:35. Trettiofem minuter senare skulle Wolfgang landa. Han hade sin fru med sig, Catherine (även hon forskar på giftormar). Och cirka en timme senare skulle David landa på Arlanda. Och alla kom faktiskt i tid, inte som förra året, då en föredragshållare missade flyget till Sverige. Han fixade dock en egen resa, så han kom ändå. Så fort vi hade packat in alla saker i bilen, en Volvo V70, så åkte vi, mot Norrköping. Vi åkte först till Kolmården, där vi skulle träffa Mats Höggren. Tack, så jättemycket Mats, för att vi fick komma på besök. Väl framme i Kolmården, så hade det blivit ganska mörkt, för att inte säga svart. Mats visade in oss i ett varghägn och där fick vi möte Tush, den stora alfa-hanen (han tvättade rent hela mitt ansikte vid ett flertal tillfällen), bland annat. Då dimman också infann sig, så blev det lite varulvsvarning. Helt fantastiskt att få göra det i mörkret. För mig var detta tredje gången som jag träffade honom och det är lika kul varje gång. Föredragshållarna tyckte det var häftigt att få träffa dessa vargar, trots att de skitade ner oss med sina tassar, men som sagt, vad gjorde det…

Efter detta besök på Kolmården, fortsatte vi till hotellet. Kom dit vid halv sju. Klockan åtta gick vi sedan och åt allihop på en restaurant. Ett par timmar senare så gick de till hotellet och jag till Strömvillan. Jag skulle hämta dem vid halv nio på lördagsmorgonen.

Då tanken från början var att vi skulle ha ett tema under Symposiumet och utgångsläget var Mark O’Shea med vänner så började vi med ett mycket intressant föredrag på lördagsmorgonen. Förste talare ut var David Williams, från Papua Nya Guinea. Vem han är kan ni läsa på presentationen runt Symposiumet. Hans första föredrag (av fyra!) hette: ”En dålig dag på kontoret”. Det handlade om ett Taipanbett. Offret var han själv. De skulle spela in en dokumentär om den papuanska Taipanen och åkte ut 20 km från Port Moresby. Han blev biten på höger lår av Taipanen, på en och en halv meters avstånd. Vi fick följa hans upplevelser av ormbettet. Ett mycket intressant föredrag och en bra start på årets evenemang.

Nästa föreläsning var en genomgång av reptilerna och amfibierna i Timor-Leste. Talare nu var den kände och tidigare deltagande föreläsaren Mark O’Shea. Han är här för tredje gången. Tillsammans med professor Hinrich Kaiser från USA, har han varit fem gånger i Timor-Leste för att göra den första riktiga undersökningen av landets herpetofauna. Även han är fantastiskt intressant att lyssna på. Efter detta föredrag var det VIP-besök på Expot. Straxt efter klockan tolv, så blev det lunch, med mycket prat av alla deltagare. Alla var mycket nöjda och de pratade en hel om föreläsningarna och en hel del med föreläsarna också, vilket är en mycket positiv effekt av Symposiumet.

Halv fyra, så drog vi igång igen, med den traditionella äppelpajen med vaniljsås. En tradition som håller i sig genom åren (vi har haft detta varje år sedan 1992, dock inte samma paj, tror jag?).

Klockan fyra stod den tredje och sista föreläsaren på scenen. Denna gång var det Wolfgang Wuster’s tur. Även Wolfgang har varit här tidigare. Denna gång pratade han om ”Varför gift? Ursprung och utveckling av ormgifter samt konsekvenserna av att hålla colubrider i fångenskap”. Återigen ett mycket intressant föredrag. Där det blev tydligt att även ofarliga ormar kan ha ”gifter” som vi kan reagera på. Proteiner i saliven, som vi kan få allergiska reaktioner av, och i och med detta hamna på sjukhus. Mycket intressant och informativt.

Vi fortsatte sedan med David Williams igen. Denna gång pratade han om ”Serumhjälpen”. Han visade ett av sina pågående arbeten. Det förekommer dagligen bettfall av Taipaner i Papua Nya Guinea. Akutsjukhuset i Port Moresby har bara tre platser på akuten samt fem intensivvårdsplatser. I hela Papua Nya Guinea saknas det material. De har ingen dialysmaskin till exempel, de har bara två respiratorer på sjukhuset. Detta innebär att anhöriga eller personal måste ge andningshjälp för hand i upp till en vecka hos en ormbiten patient. Serum är dyrt och det finns i dagsläget inget bra serum. David har tillsammans med ett seruminstitut i Costa Rica, arbetat fram ett serum som nu kommer att testas till en kostnad på $250 per dos, till skillnad från det serum de köper från Australien för $2000, per dos. Det kan behövas upp till 20 doser för att rädda livet på en ormbiten patient. Ett mycket informativt föredrag om de problem som finns i utvecklingsländerna, när det gäller ormbett.

Lördagens sista föreläsning stod Mark O’Shea för: ”Arabiska nätter”. Han hade haft möjligheten att stanna hos en bekant som var chef för Arabian Wildlife Center i Sharjah, i fem dagar. Dessa fem dagar utnyttjades till att leta efter reptiler. Målet var att hitta fyra viperider, men de hittade endast tre. Fantastiska bilder, igen, på en fantastisk miljö.

När dagens föreläsningar var slut så återstod endast kvällsarrangemanget. Eftersom det var 20-års-jubileum för Symposiumet, så tänkte vi om lite. Skall vi göra någonting annat istället för ett ”lättare” föredrag. Vi gör en ”Talkshow”. Den som fick uppdraget var Mats Höggren och han gjorde det riktigt bra. Alla föreläsarna fick varsin barstol på scenen och sedan började samtalet lite trevande, men sedan kom de igång, riktigt bra. Mark kom efteråt och tyckte det var jättehäftigt. Jag tror att alla som var där var mycket nöjda med inslaget. Sedan kom maten och då kom drycken. Stämningen var hög fram till 23.00, då vi avslutade kvällen. En del gick till Highlander som vanligt och andra droppade av till sina sovplatser. Det är alltid lika spännande att komma på söndagsmorgonen och se hur många som kommit.

Så var det söndag morgon och klockan 09:00, så började vi återigen och döm om min förvåning, när jag tror att alla hade kommit i tid. Jättekul. Först ut på scenen var Wolfgang Wuster. I vanliga fall inte det roligaste uppdraget, att börja på söndagsmorgonen, men eftersom det var fullt, så kändes det bra. Föredraget handlade om ormgiftets utveckling och han hade sandrasselhuggormarna som modell. Återigen ett intressant föredrag, som också återspeglades i publiken, då det kom en hel del frågor från publiken.

”Mördaren i Kunai” hette nästa föreläsning. Återigen så stod David Williams på scenen och den här gången pratade han om förvirringen som har varit när det gäller ormbett i Papua Nya Guinea. De flesta som blir ormbitna kommer till sjukhuset och säger att de har blivit bitna av ”Pap black”, vilket betyder Papuan black-snake. Detta skapade en hel del problem tidigare, då den som blivit biten kan få fel behandling. Det har visat sig att det är den papuanska Taipanen som står för cirka 93% av alla giftormsbett i Papua. Det David beskrev i sitt föredrag var de problem som har uppstått och de svårigheter som har lett fram till att de kan med enkla tester se vilken art som bitit. Det har även visat sig att giftet hos den papuanska Taipanen är mycket starkare än hos den vanliga Taipanen i Australien. Det innehåller andra proteiner.

Mark kom sedan tillbaka för sitt tredje och sista föredrag. Detta hade en helt annan inriktning. Det hette: ”Reptilkonst i miniatyr”. Det handlade om frimärken. Hur han samlade som barn men hur han som vuxen har börjat samla igen. Fast nu med reptiler som motiv. Han har även medverkat vid tre utgivningar där hans fotografier har använts. Ett föredrag som var annorlunda men även informativt med vackra bilder på frimärken. Här avslutade Mark sina föreläsningar för året.

Vi tog en kort paus för att sedan köra ihop de två sista föredragen. Årets näst sista föredrag höll Wolfgang Wuster. Den här gången handlade det om Sydafrika. Han visade fantastiska bilder från några olika områden i Sydafrika som han hade studerat giftormar i, men det visades även bilder på ödlor, sköldpaddor, spindlar samt skorpioner.   

Det sista föredraget handlade till stor del om den bakomliggande forskningen stora problem i utvecklingsländerna. Papua fick stå som förebild men David, som höll föredraget arbetade nu även i Nigeria, ett fattigt land som har liknande problem. Hur får vi ner antalet dödsfall av ormbett? Ormbett är en tropisk sjukdom som skördar fler offer än tuberkulos, till exempel. Varför satsar man inte mer pengar, för att möjliggöra att antalet dödsoffer sjunker? Mycket intressant avslut på en mycket givande helg.

Symposiumet avslutades med att de tre föreläsarna avtackades med massiva applåder och den återkommande symposium-souveniren i glas samt varsin t-shirt (svart med guld-tryck).

ALBA och THE BOA-GROUP tackar alla som kom till detta symposium och vi hoppas att ni återkommer nästa år på Symposiumet. Tack för i år.

 

Anders Wahlström   

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more