ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
1
dagar
0
0
timmar
1
5
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Sammanfattning Symposium 2008

Symposium 2008, den 8:e och 9:e november, i Norrköping

 

Nu har detta evenemang gått av stapeln igen. Denna gång med cirka 70 intresserad herpetologer. Det var mycket glädjande för oss som arrangerar. Förra året kom det ju endast 40 betalande besökare. Hoppas att vi har brutit den nedåtgående trenden och att vi blir minst lika många nästa år, för man kan ju undra var alla intresserade (?) håller hus. Symposiumet i Norrköping håller en hög klass. Våra föreläsare har sagt att detta är bland de bäst arrangerade symposier de har varit på. I år sa en av föreläsarna att de som ordnar symposier i Europa har mycket att lära sig av detta. Det är bara att njuta av dessa kommentarer. Men nu till en kort summering av årets evenemang.

 

Vi hade tänkt oss endast utländska föreläsare, men fick ett återbud av Bernd Eidenmueller på måndagen innan symposiumet. Försökte få kontakt med honom under tisdagen och onsdagen, men misslyckades. Fick dock tag på två svenska föreläsare, som med kort varsel, ställde upp. Ett JÄTTETACK till: Magnus Forsberg och Mikael Lundberg. Två imponerande föredrag.Tanken var att vi skulle vara på Eiberstinska gymnasiet, men på grund av att det var 70 betalande, så ordnade vi om till att vara på Strömvillan istället. Trångt och trevligt. Föreläsarna fick intrycket av att det var fullsatt i alla fall. Kunde kanske bli lite dåligt med syret ibland, men det vädrades ofta och mycket. 

Först upp och hålla föredrag var Ian Stephen, kurator på London Zoo, som fortsatte från föregående år och pratade om den globala amfibiekrisen. Ett intressant men deprimerande föredrag. Vad håller på att hända med våra amfibier. Han tog dock även upp vad djurparker och vi som amatörherpetologer kan göra för att minska spridningen av ”chytrid-svampen”. Om vi till exempel är mycket ute i fält, så se till att stövlarna blir ordentligt rengjorda efteråt.  Det kan bli katastrofala följder om vi fortsätter att sprida svampen. Det har redan dött ut nästan 170 arter på grund av detta.  

Nästa föreläsare var Torsten Blanck, som har ett brinnande intresse för släktet Cuora och framför allt de arter som lever i Kina. Hans första föreläsning handlade om hur svårt det är att hitta dessa arter i naturen. En del arter har man bara hittat på de stora mat-marknaderna som finns i Kina. Man vet alltså inte riktigt om var de lever. En del är uppfödda hybrider från de sköldpaddsfarmer som finns. Det finns mycket att göra i taxonomisk forskning i dessa områden. Ett mycket intressant föredarg, där det visades fantastiska bilder från Kina. Ett inte så vanligt resmål för oss svenska herpetologer. 

En sedvanlig lunch intogs därefter på Restaurant God Vän. Expot öppnades klockan tolv och var sedan öppet hela föredragsuppehållet. 4 timmar. Det var många bord som hade bokats, så intresset var stort för årets evenemang. Jag tror att många som besökte expot kom hem med ett eller annat till sina djur.  Mellan 15.00 och 16.00 så serverades den årligen återkommande äppelpajen med vaniljsås, som som vanligt uppskattades av alla. Det är skönt med rutiner och traditioner, så se till att redan nu boka den 14:e och 15:e november 2009. 

Den som sedan intog scenen var Klaus Bonny från Tyskland. Han är en stor uppfödare av Boa constrictor. Hans första föreläsning var lite extra lång, då den första delen var på dia och den andra delen var via datorn. Vad handlade då detta föredrag om. Jo, det handlade om den dominikanska boan. Den första delen var hur den levde i naturen och den andra delen handlade om hur det var att hålla denna art och lyckas föda upp den. Klaus menar att den är en egen art, Boa nebulosa. Inte en B. c. nebulosa. Taxonomerna får väl titta lite närmare på detta. Det var ett mycket intressant föredrag. Klaus hade sina funderingar innan han tackade ja, då han aldrig hade haft en föreläsning på engelska. Men det kan jag intyga att det var inga problem för honom att hålla föredraget på engelska.  

Mikael ”räddaren i nöden” Lundberg fick sedan ta till orda. Han som har arbetat och bott i många år i Sydamerika och som nyligen flyttat hem till Sverige kom att hålla ett mycket intressant föredrag. Det handlade om de reptiler som levde utmed det torra området mellan Stilla havet och Anderna. En herpetofauna som skiljer sig från den man oftast tänker på, när man pratar om Peru, nämligen regnskogen. Otroliga bilder och mycket intressant information. 

Kvällens middag, som hölls på Strömvillan, kom denna gång även att innehålla ett föredrag. Det var återigen Torsten Blanck som tog till orda. Han pratade om sköldpaddsfarmerna och mat-marknaderna i Kina. Dessa farmer föder upp flera miljoner sköldpaddor varje år. De flesta hamnar på marborden och/eller används i den traditionella medicinen i Kina. Vissa ovanliga former och arter kan kosta upp till flera tusen euro. Fantastiska priser. Många av de kinesiska sköldpaddorna håller på att utrotas. Det är ett stort problem som många sköldpaddsforskare och uppfödare jobbar med att stoppa. Intressant men samtidigt också, helt klart deprimerande. Det är inte bara amfibierna som vi håller på att utrota utan även de asiatiska sköldpaddorna lider. Det är dock svårt att ändra på tusen-åriga seder och bruk.Sedan bjöds det på god mat och dryck. Anders lyckades dock sälja två lottringar, där priserna var signerade böcker av Torsten Blanck och Klaus Bonny samt några symposie-tröjor. Stämningen var på topp och alla hade en trevlig kväll. Vid 23-tiden slutade evenemanget. En del gick till Highlander Inn (den lokala herpetolog-puben under symposiumet) medan en del avslutade dagen. 

På södagsmorgonen så började föreläsningarna redan klockan nio. Först på plan var nu nästa räddare i nöden; Magnus Forsberg. En herpetolog som är mest känd för sin Phelsuma-uppfödning och han har hållit ett par föredrag tidigare under åren om detta. Den här gången skulle det dock bli ett annat innehåll. Han har gjort en resa till Tobago, som han visade mycket intressanta bilder från. Anledningen var väl inte bara herpetologisk men fördraget var så gott som bara herpetologiskt. Men det visades bilder på både fantastiska fåglar som fiskar.  

Ian Stephen gjorde sedan sitt andra framträdande. Egentligen skulle han hålla ett föredrag om betingning som ett verktyg för stora reptiler men det blev två. Den första delen handlade om hur de tränade Komodovaraner enligt detta. Detta gjorde att de kunde hantera Komodovaranerna tryggt, när det gällde det mesta från provtagningar till rengöring i terrariet. Sedan kunde han inte låta bli och överraska oss. Hon hade relativt nyligen varit i Surinam och tittat på Dendrobates azureus i deras ursprungliga habitat. Dessa levde i de små skogsområdena i södra Surinam som omgavs av savannen. Dessa var i flera fall inte mycket större än ett par fotbollsplaner. Nederbörden var minimal under större delen av året, men där i dessa områden levde denna art. Det var i regel för långt mellan dessa skogsområden för att de skulle kunna förflytta sig mellan dem. De lever alltså inte i regnskogen utan de lever relativt torrt under en stor del av året. Ett kul och spännade initiativ av Stephen som dock höll sig inom tidsramen för föredragen, som tur var. 

Nu var det endast två föredrag kvar av årets evenemang. Näst sist ut var Klaus Bonny, som fortsatte prata om kungsboor. Denn gång om hans ”jakt” efter holotypen för Boa eques från Peru. Han hittade den på Paris Naturhistoriska Museum och det var också detta museum som föreläsningen handlade om. Han ville hitta denna holotyp, då han skrev sin bok om släktet boa. Boa eques finns med i många käll-hänvisningar, men man inte letat efter holotypen. Detta kan innebära vissa förändringar inom taxonomin, då detta är en gammal beskrivning som är äldre än de nuvarande beskrivningarna som gäller nu. Ett intressant föredrag med bra bilder inifrån detta enorma museum i Paris. Åk dit och titta själva om ni är i Paris. 

Det sista föredraget hölls av Torsten Blanck och handlade om två arter av Cuora, som enligt honom är egna arter medan andra forskare tycker att de är samma art. Han påvisade de olika synsätten men förespråkade naturligtvis sitt sett att se på detta. Framtiden får väl utvisa vem som har rätt. Han för även avelsboken i Europa för dessa arter och det finns knappt etthundra individer i Europa av dessa arter i fångenskap, men det kan finnas fler då de är svåra att skilja åt och då det kom in tusentals sköldpaddor från Kina och Asien under åttiotalet till Europa, så kan det finnas många som lever hos personer som bara har en och tror att det är en annan art, än det det är. Återigen ett informativt och spännande föredrag som avslutade årets evenemang. Det återstod bara den traditionella avtackningen av samtliga föredragshållare och en önskan om ett återseende nästa år.

Hoppas att alla besökare hade en lika trevlig och intressant helg som jag. Då ses vi nästa år. 

Anders WahlströmThe BOA-GROUP

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more