ALBA EXPO öppnar dörrarna om...

y
1
7
4
dagar
1
2
timmar
0
8
minuter

Följ oss på Facebook

Kalender

Regelbundna träffar i lokalen
Måndagar kl 18:00

____________________

 

Augusti:

27/8 Kick off. Information om året och Afrika, Expoutvärdering.

September:

3/9 Lokalutveckling, Planera expo

12/9 Föreläsning Med William om Kenya

Oktober:

10/10 Kl 18:00 Föreläsning med Pelle och linda om deras resa till Nya Zeeland

29/10 Sätta upp stora skyltar och gula skyltar.

November:

2/11 Sista arbetet inför helgen.

3/11 Expo/Symposium

4/11 Symposium, Nertag av skyltar

December:

10/12 Julfika i lokalen

Julmarknad

Julbord Strömvillan

Januari:

14/1 Föreläsning med William om hans resa till Tanzania

Februari:

Mars:

April:

10/4 Föreläsning med Dennis om våra svenska reptiler.

Maj:

4/5 Kl 10-12 Ormsafari i Vrinneviskogen

Vi finns på Youtube

Här är en informationfilm och ett av våra Expon.

http://www.youtube.com/watch?v=8BLYpG8nZcc

 

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det finns många åsikter om vilket ljus som är bäst och under hur lång tid terrariet ska vara belyst. Jag kommer här att behandla några viktiga punkter att tänka på, eftersom alla djur har individuella krav.

När man talar om ljus i ett terrarium så handlar det främst om tre kategorier.

  • Dagsljus
  • Värmeljus
  • Specialljus
     

Dagsljuset tjänar syftet att simulera djurets naturliga dag/natt rytm. Många av de djur vi håller kommer från tempererade områden där ljus- och värmetimmarna är fler och intensivare än i de förhållanden vi har här i norden. Vi måste därför på ett eller annat sätt förlänga vår ”naturliga dagtid” för att simulera djurets miljö på bästa sätt. Viktigt att tänka på är också att många av våra djurs välmående är beroende av en hög ljusintensitet. Denna mäts i lux eller lumen och de lampor vi vanligen använder mäter ofta ljusstyrkan i lumen. Skillnaden mellan lumen och lux är att lux tar hänsyn till den yta ljuset sprids över.
Som exempel kan vi ta en lampa på 1000 lumen, låter vi den lampan lysa upp en yta av 1 m2 kommer ljusintensiteten i utrymmet att vara 1000 lux. Låter vi däremot samma lampa lysa upp en yta av 10 m2 kommer ljusintensiteten bara vara 100 lux. Fortsättningsvis kommer jag att behandla alla ljusmått i lux med en yta av 1 m2 som utgångspunkt.

Till att börja med kan vi konstatera att en vanlig glödlampa inte klarar av att uppfylla ett djurs behov av ljus. Dagsljuset en solig sommardag kan uppnå en ljusintensitet av 100 000 lux, en 60W glödlampa har en ljusintensitet av ca 20-40 lux. Dagsljuset har även ett mycket bredare spektra än vad vårat konstgjorda ljus har. Solljus består av färger ur det ultravioletta spektrat, violett, blå, grön, gul, orange, röd och infraröd. Blå och röd har olika intensitet beroende på vilken tid det är på dygnet och vilken årstid det är. Detta kallar vi för färgtemperatur och mäts i Kelvin. Normalt solljus har en färgtemperatur på ca 11 000° Kelvin, en lampa har en temperatur av ca 3 000° Kelvin.

Hur får man då så realistiskt ljus som möjligt i sitt terrarium? Det enklaste och billigaste sättet är att använda lysrör med fullfärgsspektra och/eller en färgtemperatur av ca 6 000° Kelvin. Det finns åtskilliga lysrör med olika wattstyrka att välja mellan i bygg-, akvarie- och terrariehandeln.

De lysrör jag föredrar är Lumilux De Luxe från Osram. De har bra färgåtergivning och en färgtemperatur på 6 400° Kelvin. Även skillnaden i pris är avsevärd i jämförelse med akvarie- och terrariehandelns speciallysrör.
Med 2-3 lysrör till ett terrarium med en yta av 1 m2 är man redan uppe i en ljusintensitet av ca 6 000 – 7 000 lux.

Soldyrkande djur (t.ex. leguaner) bör ha tillgång till ca 10 000 lux i de övre delarna av terrariet. Det finns instrument som kan mäta dessa förhållanden, men med tanke på hur sällan man använder instrumentet och ser till dess pris så är det ingen lönsam investering. Vill man ändå mäta ljuset i sitt terrarium så har man kanske turen att känna en fotograf, vilka oftast äger en lux mätare. Viktigt är i så fall att den har ett mätområde av minst 10 000 lux.

Det mest optimala är om varje lysrör har en egen lysramp och kan utnyttja hela sin ljusstyrka över reflektorn. Detta ser kanske inte vackert ut ovanpå terrariet med den kabelhärva som uppstår. Men det är då enkelt att bygga en ljuslåda där alla lysramper är monterade och som sedan ställs på terrariet. En bygguide till en enkel ljuslåda kommer att publiceras så småningom.

Att montera lysrör inuti terrariet är ingenting att föredra. Vill man ändå göra det så finns det speciella lysramper som har IP-44 klassade kopplingar och externa glimtändare.

Antalet ljustimmar kontrolleras enkelt med hjälp av en timer som programmeras på ett så för årstiden optimalt sätt som möjligt. En ökning och sänkning av antalet ljustimmar över årstiderna har visat sig mycket viktigt för djurens välmående.
 
Vill man optimera dygnsrytmen ytterliggare kan man koppla till en dimmer som simulerar gryning och skymning. Sådana dimmrar var det dock längesedan jag såg i akvariehandeln och de var då också väldigt dyra. Jag jobbar för tillfället på en egen produkt med denna funktion och tiden får utvisa vad byggkostnaden för en sådan enhet blir. När den är testad och klar så kommer jag publicera en bygguide här på sidan.

Värmeljus har precis som det låter syftet att tillsammans med dagsljuset höja temperaturen under dagtid. Nattetid måste andra metoder användas till att höja temperaturen i terrariet (se min andra artikel om värme i terrarium) för att inte störa dag/natt rytmen.

Det finns en mängd olika lampor och fabrikat att välja mellan beroende på storlek på terrariet och vilken temperatur man önskar.

Så kallade ”kalla” halogenlampor som drivs på lågspänning (12 V) som återfinns i allt fler ljusinstallationer fungerar bra för att värma mindre spindelterrarier och liknande, men inte större utrymmen då de inte sprider särskilt mycket värme.

För medelstora terrarier och temperaturer strax över 30°C fungerar halogenlampor med E27-Sockel och 230 V alldeles utmärkt att värma med. De finns i många olika storlekar både i höjd och diameter och i en uppsjö av olika wattstyrkor.
VIKTIGT: Då lamporna blir extremt varma är det av yttersta vikt att man enbart använder keramiska socklar!

Till att börja med måste man bestämma om man ska montera värmelampan inuti eller utanför terrariet. Att sätta värmelamporna inuti terrariet ökar effektiviteten på uppvärmningen. Det innebär dock att lampan måste avskärmas på ett sådant sätt att djuret inte kan vidröra lampan eller hållaren under en betydande tid. Man bör även tänka på den elektriska säkerheten, att även om riskerna för kortslutning i en keramisk lampsockel är ytterst små så bör man avsäkra med en jordfelsbrytare.
Helt extern montering kan endast göras på glasterrarier eller terrarier med tak av glas. Då glas är en väldigt bra värmeledare blir förlusterna mycket små och man kan med en lampa fäst ett par centimeter ovanför glaset värma ett terrarium mycket väl.


Ett ännu effektivare sätt att värma sitt terrarium är att använda keramiska värmelampor. Dessa värmer terrariet snabbare och använder samtidigt mindre ström än andra lösningar för att uppnå samma resultat. Tyvärr kommer det alltid nackdelar med alla fördelar. Keramiska värmelampor är mycket dyra i jämförelse med andra lösningar. De blir också extremt varma på ytan och ställer höga krav på inkapslingen och avstånd till lättantändliga material.
 
För djurens säkerhet bör värmekällor alltid kopplas till en termostat som stänger av vid uppnådd temperatur. Överhettning av terrariet är farligt för djuret och kan leda till döden.

Specialljus tjänar syften utöver belysning och värme. Det finns bland annat vissa lysrör i akvariehandeln som skapar vackra blå färgåtergivningar. Desto viktigare är lysrören som innehåller en portion UV b-strålar i spektrat, oftast 2 % eller 5 %.
UV b-strålning är nödvändig för många av våra terrariedjurs överlevnad, i synnerhet leguaner och kameleonter. Utan UV b-strålning kan de inte producera vitamin D3 i huden vilket är viktigt för att undvika förlamning och plötslig död hos dessa djur.

De vanligaste UV-lysrören vi använder idag är Reptisun 2.0 och 5.0 som refererar till mängden UV b-strålning röret avger. Då UV-ljus har väldigt svårt att tränga igenom glas så bör monteringen av rören alltid ske inuti terrariet.

Här kan vi också lägga in en varning för dom ofta rekommenderade Ultravitalux lamporna från Osram. De innehåller en mycket bra mängd UV b men är så starka att de får användas max 8-10 minuter om dagen (samma lampa som ofta sitter i ansiktssolarier). De innebär en oerhört stor brandrisk och på lång sikt kommer djuren att bli blinda av det starka ljuset.
Användningen av UV b-lysrör är helt ofarligt och används normalt tillsammans med dagsljuset. Rören förlorar effektivitet med tiden och bör bytas 1 gång per halvår även om de ser ut att fungera bra. Man behöver inte kasta bort uttjänta UV-rör då de fungerar utmärkt som dagsljus med ett spektra som ligger väldigt nära riktigt solljus.

Den sista typen av lampor som vi använder i våra terrarium är så kallade Infraröda lampor. Det finns två olika typer med olika användningsområden. Först har vi ”grislampan” som vi använder som värmekälla. Den andra typen är ”mörkrumslampan” som avger ett rött ljus som reptilerna inte kan uppfatta. På det viset kan vi studera nattaktiva djur utan att störa deras aktivitet och dagaktiva arter kan observeras nattetid utan att störa deras sömn.

Ormar

Elaphe Helena Helena

Publicerad 2009-01-30 10:17

Elaphe Helena Helena

Utseende: Smyckessnoken är en slank orm med ett smalt huvud. Kroppen är ljusbrun med bruna och vita fläckar som fungerar som kamouflage. Huvudet är grönbrunt med svarta tecken. Spridning: Runt...

Read more

Teknik

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Fukt i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:47

Fukt i terrarium

För de flesta av våra reptiler är en hög luftfuktighet nödvändig för överlevnad. De flesta av dessa djur som i övrigt är friska klarar av en torrperiod på 1-2 dagar...

Read more

Ljus i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:40

Ljus i terrarium

När man ska planera och bygga ett väl fungerande terrarium ska man lägga stor vikt vid och inte snåla med belysningen, något som är mycket viktigt för dina djurs hälsa.Det...

Read more

Värme i terrarium

Publicerad 2009-02-01 05:27

Värme i terrarium

De flesta av våra populäraste terrariedjur härstammar från tempererade områden vars normala dagstemperaturer får våra bästa sommardagar att rodna. Reptiler är växelvarma djur, de kan inte som däggdjur producera egen...

Read more

Ödlor

Teratolepis Fasciata

Publicerad 2009-02-21 10:21

Teratolepis Fasciata

Utseende: Vipergeckos har ljus- och mörkbruna ränder som går längs med ryggen och med ljusare fläckar ganska regelbundet utplacerade på ryggen, som tillsammans bildar ett "rutmönster". Magen är vit. Färgen/nyansen...

Read more